Kako vratiti Mac na tvorničke postavke

Macovi su općenito pouzdani. No, kao i kod svakog računala, ponekad stvari krenu po zlu. Prije nego što potrošite puno na novi Mac, pokušajte vratiti na tvorničke postavke, čime se briše vaše računalo i ponovno instalira čista verzija macOS-a. Vraćanje na tvorničke postavke također je najbolji način da pripremite svoje staro računalo za novog vlasnika kako biste bili sigurni da nijedan ostatak podataka ne padne u pogrešne ruke.



Proces je godinama bio isti na Mac računalima s Intelovim procesorima, međutim, prelazak na Apple silicij malo je promijenio metodu brisanja i ponovne instalacije OS-a. A s skokom na macOS Monterey, određena računala dobivaju novu opciju za brisanje svih sadržaja i postavki. Evo kako izbrisati svoj tvrdi disk i ponovno instalirati operativni sustav na svom Macu, bez obzira na to ima li Appleov M1 čip ili sadrži Intelove komponente.

Imajte na umu da nakon što se vaše računalo vrati na zadano, više nećete moći oporaviti izbrisane podatke koji su ostali na disku. Ako mislite da vam još uvijek treba ono što je na vašem tvrdom disku, savjetujemo vam da prvo napravite sigurnosnu kopiju Vremeplov ili od strane sinkroniziranje važnih datoteka na iCloud .






Apple T2 čip , sada imate alat Erase Assistant. Otvorena Postavke sustava > Izbriši sav sadržaj i postavke u traci izbornika.

izbrisati sav sadržaj

Unesite svoju administratorsku lozinku u Asistenta za brisanje, a zatim pregledajte stavke koje će biti uklonjene. Uz brisanje svih postavki, medija, aplikacija i podataka za sve račune i sveske na disku, alat će vas također odjaviti s iClouda, izbrisati otiske prstiju Touch ID-a, onemogućiti usluge lokacije, raspariti Bluetooth uređaje i ukloniti stavke Apple Wallet.



U ovom trenutku imate posljednju priliku za stvaranje sigurnosne kopije Time Machinea prije nego što nastavite. Klik Otvori vremeplov da ga stvorite, ako to već niste učinili.

pomoćnik za postavljanje

Unesite svoju lozinku da biste se odjavili sa svog Apple ID-a, a zatim pustite da se proces brisanja završi. Nakon dovršetka, vaš Mac će se vratiti na tvorničke postavke. Ako ne planirate zadržati ovo računalo, gotovi ste. Inače, možete proći kroz pomoćnika za postavljanje kao da prvi put postavljate svoj Mac.


Preporučeno od strane naših urednika

Što je Apple M1 čip? Slika Što je Apple M1 čip? 10 najzgodnijih stvari u macOS-u Monterey Image 10 najzgodnijih stvari u macOS-u Monterey Testiranje Applea Testiranje Appleovog M1 Max High Power Modea: kome je potreban? (Vjerojatno ne ti)

Pojavit će se dijaloški okvir koji traži naziv pogona i format. Zadržite naziv kao Macintosh HD i provjerite je li format postavljen na APFS ili Mac OS Extended (u dnevniku) . Klik Izbriši grupu volumena (ili Izbriši ako taj gumb nije prikazan) za brisanje pogona.

obrisati pogon

Također biste trebali provjeriti jesu li svi drugi interni pogoni također izbrisani kako biste u potpunosti izbrisali računalo i izbjegli pogreške tijekom procesa ponovne instalacije. Ići Disk Utility > Zatvorite Disk Utility za izlaz iz prozora Disk Utility i povratak na zaslon za oporavak.

Ako namjeravate prodati računalo, možete stati ovdje i prepustiti novom vlasniku da instalira čistu verziju macOS-a. Za one koji planiraju zadržati svoj Mac, sljedeći korak trebao bi biti ponovna instalacija macOS-a na računalo.

Vaše računalo treba biti spojeno na izvor napajanja i spojeno na internet. Vratite se na zaslon macOS Utilities, kliknite Ponovno instalirajte macOS i slijedite upute za preuzimanje nove verzije operacijskog sustava.

pomoćnik za migracije

Ako ste svoje datoteke spremili na vanjski uređaj za pohranu putem sigurnosne kopije Time Machinea, sada možete vratiti te datoteke putem Pomoćnika za migraciju kao dio procesa ponovne instalacije. Bit ćete upitani želite li prenijeti informacije s drugog Maca ili sigurnosne kopije Time Machinea. Odaberi Vremeplov i nastavite s procesom vraćanja datoteka.

Ako odlučite ne vratiti svoju sigurnosnu kopiju u ovom trenutku, uvijek se možete vratiti na zaslon za oporavak macOS-a i odabrati Vraćanje iz sigurnosne kopije Time Machinea opcija. Odaberite odgovarajuću sigurnosnu kopiju s popisa kako biste ponovno instalirali svoje spremljene datoteke.

Preporučeno