Pregled Canon EOS R5

img/cameras/45/canon-eos-r5-review.jpg Saznajte više .

Pros

  • Izvrstan senzor punog formata od 45 MP
  • Brz, precizan autofokus
  • Praćenje subjekta do 20 fps
  • Veliki, briljantan EVF
  • Okretni LCD ekran na dodir
  • 5-osni IBIS
  • Podrška za CFexpress i UHS-II SDXC kartice
  • 8K i 4K video izgleda sjajno

Protiv

  • Vrijeme snimanja videozapisa ograničeno je toplinom
  • Za neke značajke potrebna je skupa CFexpress memorija
  • Trajanje baterije moglo bi biti bolje
  • Sustav leća još uvijek ima prostora za rast
  • Viša cijena od konkurenata

Canon EOS R5 specifikacije

Dimenzije 3,8 x 5,4 x 3,5 inča
Težina 1,6 lb
Tip Bez ogledala
Rezolucija senzora 45 MP
Tip senzora CMOS
Veličina senzora Puni okvir (24 x 36 mm)
Nosač objektiva Canon RF
Utori za memorijske kartice 2
Format memorijske kartice SDXC (UHS-II), CFexpress (tip B)
Tip baterije Canon LP-E6NH
Minimalni ISO 100
Maksimalni ISO 102400
Stabilizacija 5-osni IBIS
Veličina zaslona 3,2 inča
Razlučivost zaslona 2,1 milijun točaka
Ekran na dodir Da
Vrsta tražila EVF
Uvećanje tražila 0,76x
EVF rezolucija 5,76 milijuna točaka
Povezivost USB-C, Wi-Fi, mikro HDMI, mikrofon (3,5 mm), slušalice (3,5 mm), PC sinkronizacija, daljinski (Canon N3), Bluetooth
Maksimalna vodootporna dubina 0 stopa
Video Rezolucija 8K
HDMI izlaz 4:2:2 10-bitni
Ravni profil Da
Sve specifikacije

Fotografi koji su se čvrsto hvatali za svoju voljenu Canon EOS 5D Mark IV , koji strpljivo čeka nadograđenu verziju fotoaparata s najnovijim značajkama slike, autofokusa i videa, ne bi trebao tražiti dalje od EOS R5 (3899 USD, samo kućište). Postavlja većinu stvari kako treba, a neke krivo, ali ispravlja većinu pogrešaka koje je Canon napravio s EOS R . Ako ste čekali na Canonov model bez zrcala koji radi jednako dobro kao i vaš pouzdani SLR, to je to.

5D bez ogledala

Možda će ispasti kutija za ogledalo, ali jezik dizajna koji je Canon uspostavio u seriji EOS 5D SLR ukorijenjen je u R5. Držač i kontrole su poznati, iako nisu identični nota za notu, a zakrivljene linije daju mu nepogrešivu siluetu.





Canon EOS R5

Dobre je veličine; udaljenost između senzora slike i montaže objektiva je skraćena, pa nije tako zdepast kao 5D, ali je sličan osjećaj u ruci. R5 ima dimenzije 3,8 x 5,4 x 3,5 inča (HWD) i težak je 1,6 funti bez pričvršćene leće.

Naši stručnjaci su testirali75Proizvodi u kategoriji fotoaparata Ove godine Od 1982., Garon je testirao i ocijenio tisuće proizvoda kako bi vam pomogao u donošenju boljih odluka o kupnji. (Pogledajte kako testiramo.) Sony a7R IVRF 50 mm F1.2 L USM, f/1.2, 1/5.000 sekunde, ISO 100

To je jedan od dva modela s profesionalnim zupčanicima koja su objavljena u isto vrijeme. Drugi, EOS R6, izgrađen je oko senzora od 20 MP (za razliku od 45 MP slikovnog uređaja R5) i čini nekoliko izmjena. Cijena mu je niža, 2499 dolara, i vrijedi pogledati ako vam ne treba kamera visoke razlučivosti.



Slični proizvodi

Canon EOS R5.0 Uzorno

Sony a7R IV

3.498,00 USDVidjetiu Amazonu Pročitajte našu recenziju Sony a7R IV Kut3,0 Prosjek

Canon EOS R

1.599,00 USDVidjetiu Amazonu Pročitajte našu recenziju Canon EOS R Sigma fp slika4.0 Izvrsno

Nikon Z 7

2.496,95 dolaraVidjetina Amazonu Pročitajte našu recenziju Nikona Z 7 Canon EOS R53.5 Dobro

Panasonic Lumix DC-S1R

2.404,95 dolaraVidjetina Amazonu Pročitajte našu recenziju Panasonic Lumix DC-S1R Uzorak slike4.5 Izvanredan

Sony a7R III

2799,99 USDVidjetina Amazonu Pročitajte našu recenziju Sony a7R III Canon EOS R55.0 Uzorno

Sony a7 III

1798,00 USDVidjetina Amazonu Pročitajte našu recenziju Sony a7 III Uzorak slike4.0 Izvrsno

Nikon Z 6

1.596,95 dolaraVidjetina Amazonu Pročitajte našu recenziju Nikona Z 6 Canon EOS R53.5 Dobro

Panasonic Lumix DC-S1

Vidjetina Amazonu Pročitajte našu recenziju Panasonic Lumix DC-S1 Uzorak slike4.0 Izvrsno

Canon EOS RP

999,00 USDVidjetiu Amazonu Pročitajte našu recenziju Canon EOS RP Canon EOS R53,0 Prosjek

Sigma fp

1899,00 USDVidjetiu Adorama Pročitajte našu recenziju Sigma fp Uzorak slike

Leica SL2

6.594,99 USDVidjetina Amazonu Pročitajte našu recenziju Leica SL2

Snažna ergonomija

Canonovi dizajneri odradili su dobar posao s R5, stavljajući željene kontrole na dohvat ruke, a da pritom tijelo nije preveliko ili teško za držanje u ruci tijekom duljeg razdoblja. Fotografi koji pokrivaju cjelodnevne događaje zasigurno će manje opterećivati ​​leđa noseći R5 u odnosu na, recimo, SLR s velikim držanjem poput 1D X Oznaka III . Za R5 je dostupna dodatna ručka s vertikalnim kontrolama snimanja ako ga želite koristiti.

Uzorak slike

Kontrole se nalaze na mjestima koja su poznata dugogodišnjim korisnicima sustava Canon, uključujući okidač s jedinstvenim kutom, smješten na prednjem vrhu ručke, spojen s okomitim prednjim kotačićem za upravljanje odmah iza njega. Većina sustava kamera mijenja te pozicije, i iako ja nemam čvrsto mišljenje ni u jednom smjeru o tome koji je bolji, vi možete. Ako ste među onima koji preferiraju okidač pod strmim kutom, R5 će vas usrećiti kao vaš stari Canon SLR.

Tu je gumb za pregled dubinske oštrine pokraj montaže objektiva i tipke M-Fn, Record, Lock i Mode na gornjoj ploči. Na vrhu se također nalazi drugi kotačić za naredbe, koji okružuje tipku Mode, jednobojni zaslon koji prikazuje informacije o ekspoziciji i prekidač za uključivanje/isključivanje, koji se isključuje usamljenim na lijevoj strani. Ne postoji unutarnja bljeskalica, ali dobivate standardnu ​​hot shoe za postavljanje Speedlitea ili bežičnog okidača za svjetla izvan kamere.

Uzorak slikeRF 50 mm F1.2 L USM, f/1.4, 1/8.000 sekunde, ISO 100

Fotografi koji prelaze s 5D Mark IV mogu propustiti tradicionalni kotačić za postavljanje načina snimanja. Canon se ovdje odlučio za gumb i prilično dobro funkcionira bez obzira postavljate li način rada s kamerom na boku ili u visini očiju — opcije su prikazane i na gornjem info zaslonu i u EVF-u.

Stražnja strana je prepuna gumba. Stopa i Izbornik nalaze se u gornjem lijevom kutu, uz EVF i zaslon s promjenjivim kutom. Osmosmjerna joystick za kontrolu autofokusa i tipka AF-ON poredani su u istom redu, desno od okulara. Oni zamjenjuju višenamjensku traku osjetljivu na dodir korištenu u Canonovom prvom modelu bez ogledala punog kadra, EOS R, kontrolnoj površini koja je bila više glomazna nego korisna; Sretan sam što vidim da Canon ovdje zauzima tradicionalniji pristup.

Uzorak slike

Tu su i gumbi za zaključavanje ekspozicije, podešavanje postavki autofokusa, reprodukciju i brisanje fotografija te podešavanje preklapanja informacija na zaslonu. Ravni kotačić za upravljanje, sa središnjom tipkom Set, zaokružuje stražnje komande.

Gumbi su nadopunjeni zaslonskim Q izbornikom, slojem osjetljivim na dodir. Njegove opcije uključuju neke koje ćete htjeti postaviti bez uranjanja u tekstualne izbornike, uključujući način vožnje, postavke autofokusa i opcije mjerenja.

superlux hd-681 evo
Canon EOS R5RF 85 mm F1.2 L USM DS, f/1.2, 1/800 sekunde, ISO 100

Imate mogućnost prilagođavanja kontrola i ovaj fotograf to cijeni. Ostale su me pomalo frustrirane neke od gotovih postavki, posebice u pogledu kontrole fokusa. Zadana postavka tvrtke Canon zahtijeva da pritisnete gumb prije podešavanja položaja vašeg područja automatskog fokusa — ali dovoljno je jednostavno prilagoditi, kao i mnoge druge funkcije.

Zaslon i EVF

R5 ima dva zaslona - 3,2-inčni LCD s promjenjivim kutom na stražnjoj strani i OLED elektronsko tražilo u visini očiju. LCD prikazuje vrlo oštre detalje zahvaljujući dizajnu s 2,1 milijun točaka i nudi podesivu svjetlinu tako da ga možete koristiti pod jakom sunčevom svjetlošću. Podržava unos dodirom i montira se na šarku—može okrenuti prema naprijed, gore ili dolje kada se zakrene u stranu, a imate mogućnost zatvaranja uz tijelo za stalnu upotrebu EVF-a.

Uzorak slike

Što se tiče EVF-a, on je zapanjujući. Veći je za oko nego što dobivate kod većine SLR-a — stupanj povećanja je 0,76x — i u svom okviru ima 5,76 milijuna točaka. Slika je realistična, s glatkim pokretima i bez primjetnog kašnjenja, a ako želite primijeniti bilo kakve efekte u boji na svoje snimke - poput snimanja u crno-bijeloj boji - moći ćete ih pregledati u stvarnom vremenu.

Postoje i druge prednosti u odnosu na optička tražila—možete postaviti koje se informacije preklapaju na vašem okviru, dodajući živi histogram i linije mreže ako želite, ili se odlučiti za jasan pogled na okvir bez ometanja. Također je moguće probušiti i povećati okvir za precizno ručno fokusiranje.

Povezivost i snaga

R5 uključuje Bluetooth i dvopojasni Wi-Fi. Povezuje se s pametnim telefonima i tabletima, tako da možete prenositi snimke ili daljinski upravljati kamerom; potrebna je aplikacija Canon CameraConnect za Android i iOS.

Canon RF 85 mm F1.2RF 50 mm F1.2 L USM, f/1.2, 1/800 sekunde, ISO 100

Aplikacija radi dobro i brzo se postavlja – povezao sam R5 i iPhone 8 Plus za nekoliko minuta. Možete prenijeti punu ili smanjenu veličinu.jpg'https://www.pcmag.com/how-to/how-to-use-your-canon-dslr-as-a-webcam'>webcam zajedno s Canon EOS Webcam Utility.

Uzorak slike

Priključci uključuju 3-pinski daljinski priključak (na prednjoj strani), zajedno s PC sinkronizacijom, 3,5 mm priključnice za mikrofon i slušalice, USB-C i mikro HDMI, sve na lijevoj strani.

USB-C priključak se također koristi za punjenje unutar fotoaparata. To je funkcija podržana kada se koristi nova baterija LP-E6NH; izgleda baš kao i druge varijacije LP-E6 koje Canon koristi godinama, a starije baterije će napajati R5 – samo bez podrške za punjenje unutar tijela i s nešto manjim kapacitetom. U kutiji je uključen i zidni punjač.

EOS R5 Očekivano vrijeme radaRF 85 mm F1.2 L USM DS, f/1.2, 1/1.000 sekunde, ISO 100

Canon procjenjuje oko 320 snimaka pomoću LCD-a ili 220 s EVF-om po punjenju, na temelju CIPA procjena. To je u skladu s onim što sam vidio u laboratorijskim i terenskim testiranjima, iako će način na koji koristite kameru utjecati na stvari - očekujte manje ako puno reproducirate, miješate video i koristite Wi-Fi i više ako pucate bez mnoštva snimaka u rafalnom načinu rada. Kako god da ga smanjite, trajanje baterije je otprilike polovica onoga što dobijete sa Sony a7R III ili a7R IV.

Postoje dva utora za memorijske kartice, neophodna za profesionalce koji snimaju događaje, ali vjerojatno ćete morati kupiti novu memorijsku karticu da biste iskoristili jednu od njih. Glavni utor podržava kartice CFexpress tipa B, a sekundarni podržava češći UHS-II SDXC format. CFexpress podržava mnogo brže brzine prijenosa, ali je i skup—očekujte da ćete potrošiti oko 200 USD na karticu od 128 GB.

Pametan, pouzdan autofokus

EOS R5 pruža nevjerojatno iskustvo autofokusa, ono koje je apsolutno jednako najboljim konkurentima bez ogledala, poput Sony a7R IV , u izvedbi praćenja, prepoznavanju subjekta i brzini. Ako prelazite s 5D Mark IV ili sličnog Canon SLR-a, nesumnjivo ćete biti impresionirani onim što R5 može učiniti.

Uzorak slikeRF 85 mm F1.2 L USM DS, f/1.2, 1/2.000 sekunde, ISO 100

Točke fokusa pokrivaju senzor od vrha do dna i gotovo do lijevog i desnog ekstrema. Kada je postavljen na način rada širokog područja, prepoznavanje lica i očiju automatski se uključuje za savršeno fokusirane portrete, ali imate mnoštvo opcija upravljanja na dohvat ruke.

Pogledajte kako testiramo digitalne kamere

Ako želite, možete onemogućiti prepoznavanje lica i stvarno fino podesiti sustav autofokusa da radi onako kako želite. Praćenje se može pokrenuti ručno ili u potpunosti na temelju detekcije subjekta, postoje različite veličine i oblici pokrivenosti autofokusa koje se može odabrati ručno. Ako zaronite u izbornik, možete fino podesiti parametre za prepoznavanje i praćenje subjekta, baš kao i kod profesionalnih SLR fotoaparata Canon.

Uzorak slikeRF 35 mm F1.8 Macro IS STM, f/1.8, 1/8.000 sekunde, ISO 100

Vizualna povratna informacija koju dobivate od sustava fokusa također je korisna. Kamera povlači bijelu kutiju preko postavljenog područja autofokusa, a kada uključite sustav, prelazi u plavo kada se zakači na subjekt. Ako se prepozna predmet ili subjekt, niz malih kutija pleše oko njega.

Pretjerana rezolucija i velika brzina ne idu uvijek ruku pod ruku, ali ovdje idu. R5 prati subjekte i snima slike sirove kvalitete od 45 MP pri 12 fps kada se koristi mehanički zatvarač žarišne ravnine i pri 20 fps kada se koristi elektronički zatvarač. Mehanički zatvarač podržava brzinu od 1/8 000 sekunde, uz sinkronizaciju bljeskalice od 1/250 sekunde.

Uzorak slikeRF 50 mm F1.2 L USM, f/1.2, 1/8.000 sekunde, ISO 100

Ipak, prvo biste trebali razmišljati o R5 kao o kameri od 12 fps – brzina očitavanja zatvarača je veća nego u prethodnim modelima, ali nije dovoljno brza da pouzdano zamrzne radnju kada se koristi elektronički način rada; Sony a9 II je još uvijek bolji način za apsolutno tiho snimanje, ali košta malo više i nudi samo 24MP razlučivost.

Niste također ograničeni na samo nekoliko snimaka pri najvećim brzinama. Sa Sony Tough UHS-II SDXC karticom ostvario sam 85 Raw.jpg'data:image/svg+xml,%3Csvg%20xmlns='http://www.w3.org/2000/svg'%20viewBox='0% 200%20768%20432'%3E%3Crect%20fill='%23f7f7f7'%20/%3E%3C/svg%3E' data-image-loader='https://i.pcmag.com/imagery/reviews/ 03xcbHSQQ2WDtg9DT7WDGbr-35.jpg' data-lazy-sized alt="Sample Image' data-image-path='reviews/03xcbHSQQ2WDtg9DT7WDGbr-35.jpg' class='my-4"> RF 50 mm FSM 1.2, 1/2.000-sekunde, ISO 100

Općenito, R5 je nevjerojatan izvođač kada su fotografije u pitanju. Autofokus je pametan, brz i precizan, međuspremnik je dovoljan za snimanje u nizu, a kvaliteta slike, dobro, prijeđimo sada na to.

Konačno, stabilizirani Canon

Senzor slike od 45 MP zadivljuje, pruža mnoštvo detalja, širok raspon osjetljivosti i po prvi put stabilizaciju slike u tijelu (IBIS). Sustav s pet osi ispravlja potrese s bilo kojom pričvršćenom lećom i radi u tandemu s RF lećama s vlastitim sustavima optičke stabilizacije.

Uzorak slike

Ako radite u.jpg'data:image/svg+xml,%3Csvg%20xmlns='http://www.w3.org/2000/svg'%20viewBox='0%200%20768%20432'% 3E%3Crect%20fill='%23f7f7f7'%20/%3E%3C/svg%3E' data-image-loader='https://i.pcmag.com/imagery/reviews/03xcbHSQQ2WDtg9DT7WDGbr-1.jpg' podaci -lazy-sized alt="Sample Image' data-image-path='reviews/03xcbHSQQ2WDtg9DT7WDGbr-1.jpg' class='my-4"> RF 15-35 mm F2.8 L IS USM, 15 mm, f/2.8, 1/1.600-sekunde, ISO 100

Trenutno je problem što nije široko podržan. Ne možete učitavati i uređivati ​​datoteke s fotoaparata u Adobe Lightroomu ili Photoshopu ili Capture One Pro. Sve dok ga ne podrže aplikacije za uređivanje koje fotografi zapravo koriste, to je više zanimljivost nego promjena igre.

Isto vrijedi i za Dual Pixel Raw funkciju. Nije nov – datira iz 5D Mark IV – ali Canon je proširio ono što možete učiniti s njim. Možete obraditi out.jpg'data:image/svg+xml,%3Csvg%20xmlns='http://www.w3.org/2000/svg'%20viewBox='0%200%20768%20432'%3E% 3Crect%20fill='%23f7f7f7'%20/%3E%3C/svg%3E' data-image-loader='https://i.pcmag.com/imagery/reviews/03xcbHSQQ2WDtg9DT7WDGbr-10.jpg' data-lazy -sized alt="Sample Image' data-image-path='reviews/03xcbHSQQ2WDtg9DT7WDGbr-10.jpg' class='my-4"> RF 50 mm F1.2 L USM, f/1.2, 1/500-sekunde, ISO 100

Učitavaju se standardne Raw datoteke Lightroom i Capture One . Obradio sam naše studijske testne slike u prvom, koristeći zadane postavke obrade. Detalji su izvrsni, a šum je dobro kontroliran sve do ISO 12800. Izlaz je zrnast na ISO 25600, a učinak je jači na ISO 51200.

Ipak, ne bih se ustručavao gurnuti kameru toliko daleko ako je situacija to zahtijevala. ISO 102400 je druga stvar - zrno je teško i postoji blagi gubitak vjernosti boja. Ako želite bolji izlaz pri iznimno visokoj osjetljivosti, razmislite o EOS R6 od 20 MP.

Uzorak slikeRF 15-35 mm F2.8 L IS USM, 35 mm, f/2.8, 1/250 sekunde, ISO 100

Naravno, nije sve u visokim ISO performansama. Raw datoteke nude obilje fleksibilnosti za uređivanje. Otvaranje sjena i povlačenje svjetla otkriva detalje koji bi inače bili izgubljeni, a imate dovoljno prostora za podešavanje boja, balans bijele i slično.

Stanje RF sustava leća

Kamera je dobra onoliko koliko je dobra njezina leća. Canon je napravio hvale vrijedan posao u izgradnji svog RF sustava objektiva u svoje prve dvije godine, ali nipošto nije dovršen. Fotografi koji prelaze s Canon SLR-a na bezzrcalni mogu koristiti sve svoje trenutne EF objektive s adapterom.

Canon EOS R5RF 85mm F1.2 objektiv

Što se tiče izvornih objektiva, Canon ih ima šesnaest u vrijeme tiska. Većina je usmjerena na profesionalce—postoji tri zumiranja F2.8, plus jedinstveno svijetla optika poput 28-70mm F2, 50 mm F1.2 , te dvije verzije portretnog objektiva 85 mm F1.2.

Unosi srednjeg tona poput 24-105 mm F4, 35 mm F1.8 Makro , i 85 mm F2 Macro daju privlačnost fotografima koji ne žele ogromne, skupe objektive—nadamo se da ćemo vidjeti da će Canon u budućnosti dodati još ovakvih objektiva.

Slika Canon EOS R5RF 85 mm F1.2 L USM DS, f/2.8, 1/2.000 sekunde, ISO 100

Telefoto kraj se razvija. Još ne postoji izvorna verzija nijednog od Canonovih vrhunskih primes-a, ali fotografije divljih životinja će cijeniti novi RF 100-500 mm zum, a objektivi od 600 mm i 800 mm F11 nemaju premca s drugim sustavima kada su u pitanju težina, cijena i telefoto doseg — samo trebate biti sigurni da imate dovoljno svjetla.

No, podrška treće strane još uvijek nije tu. Koliko god da su neki izvorni Canon objektivi uzbudljivi, gubite pristup rastućoj biblioteci izvrsnih objektiva bez ogledala Sigma i Tamron. Za sada su dostupni samo za druge sustave.

8K Raw Video...S ograničenjima

Mogućnosti 8K Raw videa R5 su uzburkane i privlače pažnju, ali ogromne veličine datoteka, potreba za skupim CFexpress karticama i rekordno vrijeme skraćeno zbog nakupljanja topline ograničavaju njegovu praktičnost.

Već je dosta napisano o ograničenjima R5 kada je u pitanju toplina. Ako je utjecalo samo na 8K video, bilo bi ga lakše odbaciti – vjerojatnije je da će se snimatelji odlučiti za Raw snimanje ne radi rezolucije, već zbog veće fleksibilnosti za ocjenjivanje scene s teškim osvjetljenjem. Ali ograničenja snimanja protežu se na najkvalitetnije 4K snimke.

Canon objavljuje grafikon s očekivanim vremenom snimanja (iznad), a naše testiranje pokazuje da je točan, ali se ne odnosi na vrijeme hlađenja, niti uzima u obzir da se početna vremena snimanja smanjuju korištenjem fotoaparata za fotografije.

Počevši sa svježe napunjenom i dobro odmornom kamerom, uspio sam snimiti oko 20 minuta Raw 8K snimke u neprekidnom isječku u vrućem kolovozovskom danu. U 4K, koristeći najkvalitetnije snimanje i ALL-I kompresiju, snimio sam 30 minuta prije nego što je kamera pauzirala snimanje.

RF 15-35 mm F2.8 L IS USM, 20 mm, f/8, 1/125 sekunde, ISO 100

Vrijeme oporavka je pravi problem. Ne možete odmah početi snimati još jedan 4K isječak, kamera mora imati vremena da se ohladi, a ambijentalni uvjeti dolaze u obzir.

Napravio sam više testova na 4K—to je praktičnija rezolucija za većinu i bilježi razumnije veličine datoteka (taj 20-minutni 8K isječak došao je na nevjerojatnih 360 GB, samo za referencu). Čak i s ažuriranim Firmware 1.1 napunjen, potrebno je previše vremena da se fotoaparat vrati i spreman za snimanje.

RF 15-35 mm F2.8 L IS USM, 15 mm, f/2.8, 1/1.250 sekunde, ISO 100

U klimatiziranoj prostoriji, R5 je procijenio 5 minuta snimanja 4K nakon 5 minuta hlađenja, a skočio je na 10 minuta nakon 10-minutnog kašnjenja. Ali čekao sam 20 minuta da dobijem 15 dodatnih minuta snimanja videa, 30 minuta da dođem do 20 i 50 minuta da se vratim na izvornu procjenu snimanja od 25 minuta.

To je poboljšanje u odnosu na Firmware 1.0, kojem je bilo potrebno 95 minuta da se vrati na procjenu od 25 minuta pod vrlo sličnim uvjetima, i iako ograničava korisnost R5 kao 4K kamere, uvijek možete raditi na 1080p ako apsolutno trebate dobiti shot, a možete iskoristiti niže kvalitete 4K postavke ako se uopće ne želite brinuti o toplini.

RF 85 mm F1.2 L USM DS, f/1.2, 1/2.500 sekunde, ISO 100

Ipak, ne vidim ni jedno ni drugo prihvatljiv kompromis — kamera koja košta ovoliko i reklamira video koji razmišlja o budućnosti trebala bi u najmanju ruku odgovarati onome što konkurenti mogu učiniti u području 4K.

Ako ste kreativac na prvom mjestu, EOS R5 apsolutno nije vaš fotoaparat. Razmislite o Panasonic S1R ili Sony a7R IV ako želite puno razlučivosti i kvalitetne 4K bez brige o upravljanju toplinom ili Panasonic S1H ili Sony a7S III ako ne tražite senzor visoke rezolucije.

RF 35 mm F1.8 Macro IS STM, f/1.8, 1/8.000 sekunde, ISO 100

S druge strane, za fotografe koji mogu koristiti video samo povremeno, bilo da dodaju malo pokreta vjenčanom paketu ili malo b-rolla za dnevnik putovanja, R5 je privlačniji. Njegov 4K izlaz je zvjezdan, sve dok se odlučite za postavku visoke kvalitete – standardni izlaz je malo mek – a dostupan je i ravan profil ako više volite ocjenjivati ​​vlastitu snimku.

Isto tako, postoji mnoštvo opcija za brzinu kadrova. Možete koristiti 24 fps za kinematografski izgled, odlučite se za 30 ili 60 fps za glatkiju kretnju, a tu je i postavka 4K 120 fps za usporeno snimanje. Morat ćete staviti kameru u video način kako biste pristupili bilo čemu od njih—u svom načinu snimanja fotografija može snimiti video pritiskom na gumb, ali samo pri 1080p.

Superlativna kamera za fotografije

Ne budite zabune, EOS R5 je izjava tvrtke Canon. Slikovni div bio je sporiji od drugih u prihvaćanju sustava bez zrcala, ali sada je all-in, a ovo je model koji ima za cilj natjerati vlasnike 5D da pređu na novi sustav objektiva i možda dovedu neke profesionalce koji su skočili na Sony bez zrcala sustav natrag u okrilje.

RF 50 mm F1.2 L USM, f/1.2, 1/2.000 sekunde, ISO 100

To je uvjerljiviji argument od prve generacije EOS R, jednog od rijetkih nedavnih ozbiljnih fotoaparata kojeg sam se bojao uzeti u ruke. S R5 je upravo suprotno – uživao sam u korištenju njega koliko i u posljednje vrijeme, i mislim da će se fotografi koji se drže 5D osjećati isto.

10-inčni e-čitač

Iako je dobar za fotografije, ne možemo zanemariti njegova ograničenja s videom. Nema potrebe za kvalitetom—snimka je superlativna, a ima koristi od brzog autofokusa i 5-osnog IBIS sustava. Ali ograničenja snimanja su stvarna, a vremena oporavka frustrirajuća. Ovo nije kamera koja je prikladna za profesionalni video rad na isti način kao Panasonic S1R ili Sony a7R IV.

Zabrinutost oko videa uglavnom možete zanemariti ako ste zabrinuti samo za fotografije ili više volite svijet videa. Za vas, EOS R5 je fantastičan model punog kadra, premda onaj koji dolazi po premium cijeni i podržan izvornim sustavom objektiva koji nije tako dobro izgrađen kao bolje etabliran konkurent Sony. Ali ako više volite Canonov način na koji stvari dobro radite, čeka vas poslastica.

Za ozbiljan video rad, dugo razdoblje hlađenja čini R5 nestarterom. Jedan je od velikih čimbenika, zajedno s dodatnom razlučivosti, nižom cijenom i jačom podrškom za objektive, da Sony a7R IV ostaje naš izbor urednika među kamerama punog formata visoke razlučivosti.

Canon EOS R5

4.0 See It 4.299,00 USDu AmazonuMSRP 3899,00 USD

Pros

  • Izvrstan senzor punog formata od 45 MP
  • Brz, precizan autofokus
  • Praćenje subjekta do 20 fps
  • Veliki, briljantan EVF
  • Okretni LCD ekran na dodir
  • 5-osni IBIS
  • Podrška za CFexpress i UHS-II SDXC kartice
  • 8K i 4K video izgleda sjajno

Protiv

  • Vrijeme snimanja videozapisa ograničeno je toplinom
  • Za neke značajke potrebna je skupa memorija CFexpress
  • Trajanje baterije moglo bi biti bolje
  • Sustav leća još uvijek ima prostora za rast
  • Viša cijena od konkurenata

Donja linija

Ipak, fotografi će pronaći malo zamjerki s Canon EOS R5 visoke razlučivosti, ali problemi s upravljanjem toplinom će ostaviti kreativce koji prvi gledaju na videozapise da traže negdje drugdje.

Preporučeno